Ergotherapie kan ontzettend veel betekenen voor heel veel verschillende mensen. TOP Ergotherapie zal elke keer iets uitlichten over ons werk als ergotherapeut.
Ergotherapie en rolstoel rijden oefenen
Afgelopen week was ik samen met mijn cliënt Jennifer bij de stallingsplaats van de lokale busmaatschappij van Almere. Jennifer rijdt al lange tijd in een elektrische rolstoel. Zij wil ook graag zelfstandig gaan reizen in het OV, met name in Almere. Het is best wel even spannend om deze stap te gaan zetten. Daarom wilde zij graag een ergotherapeut betrekken om haar te ondersteunen bij het oefenen van zelfstandig reizen in het OV.
Oefenen in de bus
In overleg met de busmaatschappij is het gelukt, dat Jennifer afgelopen dinsdag in een lege bus met buschauffeur kon gaan oefenen. De buschauffeur had de oprijplaat op verschillende standen gezet, zodat Jennifer goed kan inschatten hoe ze het moet aanpakken. Nu weet Jennifer hoe zij haar elektrische rolstoel het beste kan instellen om de bus in te gaan rijden en weer uit te gaan rijden. Daarnaast, door het in alle rust te kunnen ervaren, heeft zij vertrouwen kunnen opbouwen dat haar rolstoel dit aankan.
Jennifer en ik keken tevreden hierop terug. De volgende stap die we gaan zetten is om in het reguliere OV te gaan oefenen.
TOP Ergotherapie in Almere
TOP Ergotherapie is bij verschillende vraagstukken betrokken, zo ook bij rolstoelen. Wij kunnen adviseren welk type vervoersmiddel geschikt lijkt. Welk type rolstoel nodig lijkt of geschikt is en over welke functie eisen die moet voldoen. Allemaal in overleg met de cliënt, want vaak weet men zelf ook goed wat er nodig is!
TOP Ergotherapie kan de aanvraag bij de WMO van gemeente Almere verzorgen en het vervolgtraject begeleiden. Als er daarna behoefte is om te oefenen hoe om te gaan met de rolstoel, rijden in de rolstoel of te kijken naar de juiste zithouding, dan is dit ook mogelijk. Voor meer informatie of een afspraak maken, klik op ‘Afspraak maken’.
Ik ben echt dankbaar dat ik inderdaad in alle rust heb kunnen en mogen oefenen hoe ik bij verschillende hoogte qua haltes veilig in of uit de bus kan komen in mijn elektrische rolstoel. Juist omdat ik hiervoor ruim de tijd kreeg en zowel ergotherapeute Anne als ook de 2 busmedewerkers mij ook lieten weten hoe mijn in en uit rijden er voor hen uitzag. Dat als ik dacht dat het kon, dat dit niet perse betekent dat het er voor omstanders veilig uitziet. En om echt goed en veilig zelfstandig met het OV te kunnen is het helpend dat omstanders niet angstig reageren en goedbedoeld willen helpen en ik daardoor mij juist onveilig ga voelen. Want met goedbedoelde hulp raak ik onbedoeld een stukje regie en controle over mijn rolstoel kwijt.
En dat de busmaatschappij hierbij wilde helpen ondanks de landelijke staking in het streekvervoer, is een extra bevestiging dat zij hun reizigers juist ten dienst willen zijn en er voor alle reizigers willen zijn. Het staken niet bedoeld is om reizigers te pesten. Immers staken en juist met mij tijd nemen in een gereserveerde bus te oefenen laat zien dat zij dienstverlenend werk doen.
Nu nog oefenen tijdens de reguliere dienstregeling, spannend want dat betekent durven vragen of mensen aan de kant willen en kunnen gaan. Een stukje zelfvertrouwen dat ik moeilijk vind, maar waar ergotherapie ook absoluut bij helpen kan. (Zelf)vertrouwen in het hulpmiddel krijgen, maar ook zelfvertrouwen in het met dat hulpmiddel durven leren deelnemen in de maatschappij.
Jennifer