Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Bij alle aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn zowel biomedische als psychosociale factoren relevant. 

Het gaat hierbij om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak, klachten die langer duren dan gebruikelijk, die niet overgaan, die in de loop van de tijd erger worden, zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam of die steeds wisselen.

Vaak kan een verklaring kan gevonden worden in stress en alledaagse zorgen, alhoewel dat voor de cliënt niet altijd even duidelijk is. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is niet altijd direct duidelijk. De lichamelijke klachten treden meestal op de voorgrond en hebben bij medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak opgeleverd. Het kan ook zijn dat er nog door gezocht moet worden naar de oorzaak en dat die later pas duidelijk worden. In de tussentijd is het alleen heel waardevol om te weten hoe je hiermee om kan gaan en in het hier en nu de klachten leert accepteren ipv ertegen blijft vechten. 

De klachten zijn bekend onder verschillende namen, zoals hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplashsyndroom, rsi, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.

Wat doet de ergotherapeut?

De ergotherapeut begeleidt in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. 

Bij de ergotherapie wordt er veel aandacht besteed aan belasting/belastbaarheid. Dit betekend dat we samen bekijken of de dagindeling nog in balans is. Je leert het activiteitenniveau aan te passen aan de mogelijkheden en beperkingen. Opbouw van activiteiten speelt vaak een grote rol. Tevens gaan we praktisch kijken naar de activiteiten in het dagelijks leven waar problemen bij worden ondervonden.