Sensorische Integratie(SI) Problemen En Klachten In De Prikkelverwerking
Sensorische informatieverwerking is de soepele samenwerking in het lichaam tussen waarnemen (sensoriek) en bewegen (motoriek). Onze zintuigen voorzien ons de hele dag van informatie over het eigen lichaam en de omgeving. De hersenen nemen de informatie op die via de zintuigen binnenkomt (zien, voelen, horen, houding, ruiken en proeven). De informatie vanuit de verschillende zintuigen wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. De hersenen geven vervolgens signalen af aan uw lichaam, zodat u in beweging kan komen door het gebruiken van uw spieren, gewrichten en skelet.
- Een vol of mistig gevoel in het hoofd of hoofdpijn;
- Onbalans of duizeligheid;
- Misselijkheid;
- Concentratieproblemen;
- Moeite met plannen en organiseren;
- Last van licht en geluid;
- Vaak vallen of struikelen.
Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van overprikkeling door een storing in de sensorische informatieverwerking. Er komt meer informatie binnen dan de hersenen kunnen verwerken. Dit zie je bij diagnoses zoals Whiplash Associated Disorders (WAD), Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of bij mensen met CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and/or Schoulder). Klachten van overprikkeling staan op de voorgrond.
Wat kan ergotherapie betekenen?
- Compensatiestrategieën: leren hoe het dagelijks leven aangepast kan worden, waardoor de prikkels beter hanteerbaar zijn.
- Demptechnieken: helpen op momenten dat je overprikkeld bent. Door op zo’n moment juist andere prikkels toe te voegen kan dit een dempende werking hebben op de overige systemen, waardoor de overprikkelingsklachten afnemen.
- Gewenningsoefeningen: helpen het zenuwstelsel om de gewone zintuigprikkels weer te gebruiken als herkenbare prikkels en niet meer als prikkels die vervelende reactie uitlokken.
Tijdens deze behandeling leert je hoe er invloed uitgeoefend kan worden op de prikkels die binnenkomen. De storing in het proces van de informatieverwerking wordt minder en er wordt weer meer regie ervaren in het dagelijks handelen.
Wij behandelen middels het ASITT protocol